Foto: Instagram/Kari Nessa Nortun (@karinessanordtun)
27/10/2023
Marie Nygaard Sørlien

De siste årene har vi sett at flere og flere politikere tar i bruk sine egne sosiale medier-profiler for å til å kommunisere direkte med følgere og omverden. De bruker egne digitale kanaler til både å posisjonere seg, vise seg fra en mer personlig side, nyansere skandalesaker og snakke direkte til partifeller, meningsmotstandere og potensielle velgere døgnet rundt, helt uten redaktørstyrte medier som mellomledd.  

Et godt eksempel, som vi alle har friskt i minnet, er da Bjørnar Moxnes brukte Facebook til å annonsere avgangen sin som partileder for Rødt. Det er heller ikke mange år siden Sylvi Listhaug måtte gå av som justisminister som resultat av et kontroversielt Facebook-innlegg. Flere av de ferskeste statsrådene er allerede aktive daglig i sosiale medier, og her kan vi nok også forvente mye aktivitet fremover.  

Det kan lønne seg å følge med på politikere som er relevante for deg og din virksomhet. På den måten kan en få innsikt i hva de er opptatt av akkurat nå, og hvordan en kan nå ut med budskapene sine i riktig kanal til riktig tid. Har du kontroll på hvilke kanaler statsrådene bruker mest, og hvem bør du følge hvor?  

Her er en oversikt over de ferskeste statsrådene sine sosiale medier:

Kunnskapsminister - Kari Nessa Nordtun  

  • Nordtun er en svært populær politiker, det samme gjelder i sosiale medier. Nortun er aktiv i flere sosiale medier, der hun har flere hundretusen visninger på TikTok-kontoen sin, i tillegg til Facebook, Instagram og LinkedIn. I lokalvalgkampen 2023 hadde hun også sin egen nettside, karileverer.no. 

Klima- og miljøminister - Andreas Bjelland Eriksen  

  • I sosiale medier finner man Bjelland Eriksen på Twitter/X og LinkedIn. Foreløpig har Bjelland Eriksen ingen politikerside i Meta-kanalene (Facebook og Instagram), men legger ut flere åpne innlegg om besøk, møter og andre politiske oppdateringer på Facebook-profilen sin.

Arbeids- og inkluderingsminister - Tonje Brenna  

  • I sosiale medier er Tonje Brenna aktiv i Metas kanaler, med 18 000 følgere på Facebook og Instagram til sammen. Brenna brukes mye som avsender i Arbeiderpartiets kanaler, men kommer også selv med hyppige oppdateringer på egne sider der meldinger og kommentarer ofte svares ut. 

Fiskeri- og havminister - Cecilie Myrseth  

  • I digitale kanaler deltar Myrseth aktivt i debatter på både Twitter/X og Facebook. 

Digitaliserings- og forvaltningsminister - Karianne Tung

  • Tung er en aktiv bruker av LinkedIn, og dette er en plattform vi kan forvente at hun vil bygge videre på i tiden fremover. 

Kommunal- og distriktsminister - Erling Sande  

  • I digitale kanaler finner du Sande på Facebook.  

Utenriksminister - Espen Barth Eide