Revidert nasjonalbudsjett 2025: Er du misfornøyd? Har du spørsmål?
Arbeiderpartiet legger frem sitt første budsjett alene. SV og Sp står klare til å presse på. Det er valgår, stemningen er spent – og kampen om pengene har bare så vidt begynt.
Foto:
Politikk
14/5/25
No items found.

Torsdag 15. mai legger regjeringen frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett (RNB) for 2025. Mange lurer på det samme: Hva skjer hvis det du jobber for ikke er med?

Ap har på forhånd gjort det klart: Det blir ingen pengefest. Budsjettet skal være ansvarlig, og det kommer ingen store overraskelser, ifølge både Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg.  – Det er et budsjett for å holde orden i økonomien i en tid preget av usikkerhet, sa Stoltenberg til Aftenposten onsdag 14. mai.  

De to unntakene er økt støtte til Ukraina og den varslede strømordningen, den såkalte «Norgesprisen». Resten er stramt.

Men én ting vet alle som følger politikken: Det som ikke får plass nå, kan fortsatt komme inn. Spesielt når både SV og Senterpartiet står utenfor regjeringen og har alt å vinne på å markere forskjeller. Senterpartiet har allerede gjort det klart at de vil forhandle direkte med Ap – utenom SV.

Det betyr ikke bare dobbelt press, men også dobbelt mulighet for de som vet hvor de skal sette inn støtet.

Hva er RNB?

Revidert nasjonalbudsjett (RNB) er delt inn i to hoveddeler. Den første delen inneholder en beskrivelse av de viktigste trekkene i den økonomiske utviklingen og politikken som føres. Den andre delen består av de tilhørende proposisjonene – dette inkluderer forslag til tilleggsbevilgninger og omprioriteringer, samt forslag til skatte- og avgiftsendringer.

RNB er vanligvis en nødvendig justering av nasjonalbudsjettet for inneværende år, med noen endringer og nye satsinger. Selv om det ikke er ment som en ekstra godtepose for gode formål, brukes det ofte av regjeringen til å signalisere kommende politiske endringer og prioriteringer.

Og i år blir det altså ekstra spennende. Det er siste budsjettslag før valget – og første test for Ap alene etter regjeringsbruddet. Det gir både utfordringer og muligheter for deg som vil påvirke.

Hva er dine muligheter til påvirkning?

Revidert nasjonalbudsjett legges frem torsdag 15. mai, og deretter går det slag i slag frem til budsjettet vedtas i Stortinget i juni. Hvis du etter å ha lest budsjettdokumentene og fulgt pressekonferansen til finansminister Jens Stoltenberg fortsatt ikke har hørt noe om satsninger på ditt område – hva kan du gjøre?

Selv om du kanskje tenker at du må vente helt til neste budsjettrunde hvis ditt område ikke blir prioritert, er ikke kampen tapt. Det finnes flere muligheter for å påvirke videre politikkutvikling og prioriteringer.  

Etter at RNB er lagt frem, starter høringen i Stortingets finanskomité. Her har både næringslivet og organisasjonslivet muligheten til å peke på utfordringer ved ulike sider av budsjettet eller prioriteringer de ønsker å sette søkelys på. Hvis du ønsker å delta i en høring, må du huske å sende inn ditt skriftlige innspill i tide. Fristene løper fort – ofte bare et par dager.  

I tillegg til de direkte mulighetene for å få endret RNB, vil partiene bruke prosessen til å markere seg. Alle partier vil komme med forslag og merknader, som i seg selv kan påvirke videre politikkutvikling og prioriteringer. Dette kan åpne dørene du trenger, men du kan også risikere at døren slenges igjen. 

Mulighetene for å påvirke er mange, men det er du som må ta grep

Hvis du sitter stille, blir din side av saken aldri hørt, mens andre tar skritt som bringer dem nærmere sitt mål. Husk at opposisjonen også lytter og kan jobbe langsiktig med saker de får servert nå. Gode ideer kan få plass inn mot valgkampen til høsten. En god problembeskrivelse kan være avgjørende for at din løsning blir forstått og akseptert.

Hva kan Pressure bistå med?

I Pressure kombinerer vi politisk teft med kreativ kraft. Vi er tett på de nyeste digitale trendene og vet hvordan du bruker historiefortelling, målretting og engasjerende innhold for å få saken din sett, hørt og forstått – akkurat når det gjelder som mest.

Vi kan blant annet hjelpe deg med:

  • Å analysere hva som faktisk ligger i budsjettet – og hvilke muligheter det gir deg
  • Innspill og budskap til høringer
  • Målrettede annonser - så ditt budskap når de rette beslutningstakerene
  • Lage innhold til sosiale medier – videoer, innlegg og grafikk

Vi kan også gi råd om hvordan du og din virksomhet kan bruke RNB til å posisjonere dere frem mot høsten.  

Trenger du hjelp?

Ta kontakt med
Celine eller Christian - så tar vi en prat om hva som skal til for at din sak får gjennomslag.

Lytt til episoden
Har du spørsmål?
Ta kontakt med
Del
Flere saker
Demokrati til salgs
Skroll, lytt og stem: Slik blir det digitale valgåret
Kommunikasjonsrådgiveren 2.0: Alt du trenger å vite i valgåret 2025
Der himmelen er blå, er allting godt?