Reisebrev fra USA
I dag våknet jeg opp til strålende sol i Pennsylvania. Den jevneste vippestaten av dem alle. Ut av vinduet ser jeg rett ned på et valglokale, der køen begynner å fylle seg opp.
Foto:
Privat
Politikk
4/11/24
Marie Nygaard Sørlien

I går var jeg på Kamala Harris sin siste rally i Philadelphia. Jeg vet ikke hvor mange mennesker som var der, men overhørte noen si 75 000. Jeg har aldri sett så mange mennesker samlet på et sted. Etter over åtte timer venting, med litt venteunderholding fra Oprah Winfrey, Ricky Martin, will.i.am, Lady Gaga og Doug Emhoff, entret en selvsikker Harris scenen - til stor jubel.

Harris-rally i Philidelphia, Pennsylvania. Foto: Privat

Budskapet var enkelt: «When we fight, we win» og «We are not fighting against something, we are fighting for something». I talen brukte Harris mye av tiden sin på å snakke om økonomi. Matprisene skal ned, og hverdagen skal bli enklere for vanlige amerikanere. På scenen var også flere unge førstegangsvelgere invitert opp, for å snakke om hvor viktig det er å bruke stemmeretten. En gruppe Harris-kampanjen er avhengig av å mobilisere.

På scenen var ulike grupper strategisk plassert bak henne. Svarte, hvite, latinos, asiatere, unge, gamle og barnefamilier. Alle ropte høyt i kor: «We are not going back», særlig da det var snakk om kvinners rett til selvbestemmelse over egen kropp.

Foto: Privat

Kontrasten var stor til Trump sin rally dagen før. Rundt 3000-4000 mennesker møtte opp tidlig på morgenen på en flystripe i Lancaster, også i Pennsylvania. Området rundt var fylt av gårder, industri og supertrucks.

Trump-rally i Lancaster, Pennsylvania. Foto: Privat

Lokale representanter varmet opp med countrymusikk i bakgrunnen. Da Trump kom på, også til stor jubel, ropte folkemengden «fight, fight, fight, fight» med den samme knyttneven hevet som Trump løftet i været etter attentatforsøket i sommer.

Trump-effekter. Foto: Privat

Trump snakket også om økonomi. Om at han skal fikse økonomien som Biden-administrasjonen har ødelagt. Om grensene som skal stenges og «illegal aliens» som skal ut av landet. I løpet av to lange timer, med usammenhengende prat, kom han flere ganger tilbake til at meningsmålingene og mediene er fake, mens han pekte over på journalistene som dekket folkemøtet.

Foto: Privat

Det ble høylytt buet fra publikum og rop som «tell the truth» fylte området. Trump henviste også til det skuddsikre glasset foran seg på talerstolen, og sa at «if you are going to shoot me, you have to shoot through them first. And if you ask me, I don’t actually mind if you do».

Foto: Privat

Helt absurd.

Nå er det bare å vente i spenning. Alle ekspertene her sier at uavhengig av hva valgresultatet blir, må man forberede seg på at Trump kommer til å erklære valgseier.

Nå er jeg på vei til Washington D.C. for å følge innspurten av dramaet. Utover kvelden blir jeg å høre på NRK P3s valgsending, rundt kl 02.

Foto: Privat

Jeg ønsker amerikanerne lykke til med valget, og som Harris så fint sa det: «You know what you stand for, you know what to vote for»!

Vlogg og flere oppdateringer fra turen min kan du se på TikTok.

Lytt til episoden
Har du spørsmål?
Ta kontakt med
Del
Flere saker
Kommunikasjonsrådgiveren 2.0: Det du trenger å vite for å kickstarte 2025
Der himmelen er blå, er allting godt?
Kurs: Slik bygger du sjefens profil på LinkedIn: Her er gode råd og de klassiske feilene
Foredrag: Hva bør norske virksomheter lære av det digitale valget i USA?