Publikum klapper fornøyd i Sportsbaren
22/8/2023

Med nesten 2000 arrangementer på programmet, var årets Arendalsuka den største noensinne. Her er det Pressure kommer til å huske aller best.

Uansett om du sto på pinne fra Teams-møtet på bussen ned mandag morgen, til musikken ble skrudd av på det siste nachspielet torsdag - eller om du droppet å ta turen og til og med glemte å skru på den ene live-sendingen du hadde tenkt å få med deg, så er Arendalsuka 2023 over.  

Nå er det kun minnene (samt små sitatklipp hentet ut fra diverse streams) som består.  

Men fortvil ikke! Vi i Pressure var hjertelig til stede, og er klare for å oppsummere det vi mener er årets desiderte høydepunkter.

1. Ikke lenger bare forbeholdt eliten?
Mye har blitt skrevet og sagt om hvem Arendalsuka egentlig arrangeres for. Trygve Slagsvold Vedum uttalte i fjor at det finnes mange andre, og bedre, plattformer å nå folk på. Ord som “elite” blir gjerne brukt for å beskrive publikum. På en annen side, representerer årets økning i arrangementer og aktører også en kjærkommen utvidelse. Vi så i år at det er flere interessante folk som deltar og flere perspektiver som blir løftet frem. Det er en utvikling vi kan sette pris på!

2. Partilederdebatten
VG trillet femmer på terningen og mente debatten ble “skarpt ledet”, at duellene “virket skjerpende” og at vi unngikk at debatten skled ut. Som seg hør og bør, ble i alle fall én demonstrant båret ut av salen. Det var forfriskende å se debutantene Kirsti Bergstø, Marie Sneve Martinussen og Arild Hermstad vise seg frem. I år var rett og slett partilederdebatten verdt å få med seg – et høydepunkt i seg selv!

3. Pressures eget arrangement
Det var stappfullt på Sportsbaren, midt i middagstiden, da vi gjennomførte arrangementet “Slik bruker du sosiale medier til å påvirke politikk”. Så ja, vi syns det kvalifiserer til å være et høydepunkt! Julia Eikeland fra Arbeidernes Ungdomsfylking og Ola Svenneby fra Unge Høyres Landsforbund stilte først i en spennende prat om den digitale valgkampen i ungdomspartiene. De ga oss innblikk i hvordan de forholder seg til spesielt “det mørke hullet” TikTok. Deretter fortalte våre egne Celine, Christian og Marie om hvordan vi i Pressure jobber med digital politisk påvirkning generelt. Sjekk gjerne streamen vår, eller enda bedre: kontakt oss for å få en presentasjon av hvordan vi jobber, om du er interessert.

4.  Gode, gamle stunts
I et hav av til forveksling like stands, der det mest spennende er hvilken type drops som deles ut, er det gøy at noen skiller seg ut. Det behøver ikke være så avansert. Redd Barna kickstartet sin kampanje for årets TV-aksjonen med å være (i stedet for å bære) bøsse. Ansatte trasket rundt i et enormt bøssekostyme for å spre budskapet om at kampanjen er i gang. Daglig leder i Flyte, Siv Jensen, frontet kampanjen “Du er ikke en fisk” (om forebygging av drukning) gjennom å dele ut brosjyrer iført en stor fiskehatt. Kudos også til Pedagogstudentene, som satte opp en “pølsevev”-pølsebod for å samle signaturer til sitt opprop for ny standard for lærerpraksis.

5.  Jens Stoltenberg møtte Arendalsuka
Nato-sjefen ble mottatt som en rockestjerne der han vandret langs Arendals gater. Det ble skrevet om “amper stemning” på presserommet da det oppsto misforståelser rundt akkrediteringen til samtalen mellom han skulle ha med Harald Stanghelle, og flere medier måtte ta til takke med å følge stream fra utsiden. Temaet for samtalen, som faktisk var høydepunktet, var den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden og krigen i Ukraina.

Pressures egne, seniorrådgiver Marie Nygaard Sørlien, assisterende daglig leder Christian Laland og daglig leder Celine Gran, under Pressure sitt arrangement i Arendal.

6. Laila Bertheussen-utstillingen
I 2018 var det pressetreffet til Per Sandnes og Bahareh Letnes på Madam Reiersen. I år var den store snakkisen utstillingen “PUBLIC ENEMY”, der straffedømte Laila Bertheussen stilte ut verk inspirert av sine erfaringer med politiet, media og soningen på Bredtveit. NRKs anmelder skriver at utstillingen ga “vond smak i munnen” og på åpningens panelsamtale diskuterte deltakerne selv hvorvidt arrangementet de var en del av i det hele tatt var etisk. Bertheussen svarte i et innlegg hos NRK kontant på begge deler. Men en ting som uansett er sikkert, er at Bertheussen og medarrangør Morten Traavik lyktes godt med å skape blest rundt utstillingen sin.

7. Fest!

Noen rynker kanskje på nesen av det, men det er ingen tvil om at festene under Arendalsuka er en stor grunn til at folk drar hit. Det skåles, mingles og nettverkes på takterrasser og i hager hele uken – fra Den store havvindkvelden til Fornybarfesten til Offshore Norges-festen. Folk tripper utenfor DN-festen for å få innpass når “første pulje” drar i ti-draget, Swedish Match har ifølge ryktene “den beste festen” og i forbindelse med partilederdebatten på torsdag arrangeres det vorspiel og nachspiel til den store gullmedalje. Vårt eget ble det beste, selvsagt.

Med årets utgave ferskt i minne er det perfekt å begynne å planlegge hva som kan forbedres til neste år. Ta kontakt for å planlegge Arendalsuka 2024 allerede nå!